Wat helpt nou tegen Corona

Nederlanders zijn bezorgd en maken ze zich zorgen over het verspreiden van het Corona virus (Covid-19). Mensen kopen massaal mondkapjes en desinfecterende gel of zeep, maar wat helpt nou eigenlijk wel en wat helemaal niet/

Het Corona virus is heel waarschijnlijk via dieren in China overgeslagen naar de mens. In Nederland is het onwaarschijnlijk dat het virus via dieren of eten zich kan verspreiden. Het kan dus alleen in Nederland van mens tot mens verspreiden door hoesten en niezen. Hoe zieker een persoon is, des te sneller en meer virus deze persoon kan overdragen volgens het RIVM.
De voorzorgsmaatregelen die verspreiding kunnen voorkomen zijn eigenlijk dezelfde die je neemt bij verkoudheid en griep.

Regelmatig en goed handen wassen

Virussen en bacteriën kunnen zich het snelst verspreiden via de handen.
Was je daarom je handen regelmatig goed. Ook na het klaarmaken van eten, na het toilet of na het hoesten of niezen.
Geef je veel handen op het werk, was dan ook regelmatig je handen.
Goed je handen wassen, niet te kort en gewoon met zeep, ook goed tussen je vingers en je nagels en op je polsen. Daarna goed afspoelen met water.
Was je handen ongeveer 20 seconden dan en dan goed laten drogen.
Handdoeken zijn niet hygiënisch, gebruik daarom papieren zakdoekjes of papieren handdoekjes die je kunt wegwerpen.

Is er geen water en zeep in de buurt, bijvoorbeeld als je onderweg bent. Dan zijn handalcohol of desinfecterende handgel een goed alternief.

.Zie ook: Handzeep en handgel online tegen woekerprijzen aangeboden

Niezen en hoesten in je elleboog

Om te voorkomen dat je een virus verspreid via je handen door hoesten of niezen. Dan is is het het beste om dit zoveel mogelijk in je elleboog doen, volgens het Rode Kruis. Voorkom dat er speeksel of ander materiaal uit je longen bij de andere personen terecht komt.

Nou al met een mondkapje lopen?

Is het verstandig en nodig om nu al met mondkapjes te gaan lopen?
Voor de gemiddelde persoon in Nederland is een mondkapje niet echt nodig. Alleen hulpverleners die direct contact hebben met besmette of van besmette verdachte patiënten dragen goede mondkapjes. Deze mondkapjes moeten goed afsluiten over mond en neus. Zij verversen deze ook regelmatig en na 1x gebruiken gooien ze deze weg. Raak mondkapjes ook niet met je handen aan bij het afdoen. Maar ontdoe je van je mondkapjes aan je elastiekjes.

Veel op internet aangeboden mondkapjes beschermen niet eens voldoende tegen virussen en hebben eigenlijk helemaal geen nut. Deze mondkapjes zitten veel te los, zijn te dun, niet goedgekeurd en sluiten niet goed af bij mond en neus. Mondkapjes moeten op zijn minst aan de FPP2 standaard voldoen. En nogmaals raak het kapje niet aan, maar alleen aan de elastiekjes en gooi deze meteen weg.

Gebruik Desinfectiespray?

Het sproeien van desinfectiemiddelen, zoals in bijvoorbeeld China en Zuid-Korea op straat gebeurt, helpt niet bij een Corona virus. Het Corona virus kan namelijk niet lang in de lucht blijven hangen en kan ook niet overleven buiten het lichaam.

Allerbelangrijkste is goede hygiëne

en goede lichamelijke hygiëne is het allerbeste om het virus voor te zijn en je te beschermen. Gewoon goed opletten wat je aanraakt en wat andere mensen doen. Goed je handen wassen, hoesten in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en dat moet voldoende zijn.